Kategórie
Recepty

Recept: Energetické ďatlové tyčinky na výlety i tábor

Pri výletoch po prírode, alebo na bicykli som si obľúbil v poslednej dobe zdravšie sladkosti. Dlho som hľadal produkt ktorý nemá pridaný cukor, farbivá, arómy a podobné zbytočnosti. Zaujali ma ďatlové tyčinky a tak som si ich začal kupovať. Sú v rôznych príchutiach, chutné, ale cenovo sú dosť drahé. Preto sme sa rozhodli že si ich vyrobíme doma. Nie je  to žiadny veľký problém a nielenže sme ušetrili ale aj sme si ich dochutili podľa seba.  Skúste si ich vyrobiť aj vy, sú fakt dobré.

Základom ďatlových tyčiniek sú prekvapivo sušené ďatle. Môžete si kúpiť buď samotné ďatle, ktoré rozmixujete v mixéri, alebo je dostupná už hotová pasta. Výsledok bude rovnaký pri použití pasty aj samotných ďatlí, len neušpiníte mixér 🙂

Takže základ v podobe ďatlovej pasty máme a teraz tam pridáme ďalšie suroviny, aby sme tyčinku dochutili a doladili. Všetko čo chcete pridať musí byť sušené aby tyčinky boli trvanlivé a nekazili sa. Výborné sú rôzne oriešky (vlašské, para, mandle, kešu, nepražené/nesolené arašidy, lieskovce, semiačka tekvicové, ľanové, slnečnicové…) ktoré posekáme, alebo nahrubšie namelieme.
Ani sušené ovocie nie je zlé, ale tu treba dať veľký pozor pri výbere. Ovocie musí byť bez konzervantov a siričitanov. Takéto ovocie nie je určené na priamu konzumáciu a musí sa umývať pred jedlom. Čiže pre naše tyčinky nepoužiteľné, lebo by sme to mali vlhké a tyčinky by sa mohli kaziť. V pohode sú hrozienka, brusnice, sušené jabĺčka, hrušky a pod.
Na dochutenie môžeme experimentovať so škoricou, mletou kávou, perníkovým korením, kakaom, kokosom atď. Kombinácií sa dá vytvoriť veľa, a každému chutí niečo iné. Extrémni športovci môžu pridať aj proteínový prášok – potom si vlastne vyrobia proteínovú tyčinku.

Tým že spracovávame surové suroviny bez tepelnej úpravy, môžeme naše tyčinky označiť ako RAW (RAW= surová, „živá“ strava, ktorá neprešla tepelným spracovaním (zahriatím nad 45°C)

My sme skúšali variant Kokosovej, Kávovej, Jablkovej, Nugátovej, Arašidovej a Perníkovej tyčinky, ale môžete kombinovať a experimentovať podľa vašej chuti.

Pomery v akých sme namiešali suroviny na tyčinky:

  • Kokosová: ďatle 68%, kokos 26%, kakao 6%
  • Kávová: Ďatle 65%. kešu orechy 33%, káva 2%
  • Štrúdla: ďatle 64%, sušené jablká 35%, škorica 1%
  • Nugát: ďatle 55%, lieskovce 42%, kakao 3%
  • Arašídová: ďatle 55%, arašídy 45%, Soľ 0,1%
  • Perníková: ďatle 65%, slnečnica 34%, perníkové korenie 1%.

Postup výroby:

Výrobný postup je jednoduchý. Do misky si pripravíme všetky suroviny, ktoré chceme použiť – ďatlovú pastu, oriešky, a ochucovadlá a dobre premiešame rukou, kým nevznikne homogénna hmota. Z nej potom vyrobíme valčeky rovnakej veľkosti, alebo tvarujeme štvorčeky, tyčinky a pod. Nakoniec iba zabalíme do celofánovej fólie a označíme.

Ďatlové tyčinky sú výborné na výlete, na bike, ale aj ako sladkosť, dodajú kopec energie, sú chutné a máte dobrý pocit, že okrem toho že sú zdravé ste si ich pripravili vlastnými rukami a aj ušetrili 🙂