Vianoce sa už blížia a ty ešte nemáš napečené vianočné medovníčky? Bojíš sa že to nestíhaš, pretože budú medovníky tvrdé a musia zmäknúť. S týmto skvelým receptom, ktorý je overený sa báť nemusíš. Medovníčky sú jedlé hneď po upečení a nepotrebujú žiadny čas na zmäknutie. Tak hor sa do pečenia…
Potrebné suroviny:
- 1100g hladkej múky
- 450g práškového cukru
- 360g medu (tekutého)
- 6 vajec
- 4PL perníkové korenie
- 2KL sóda bikarbóna
Postup prípravy:
Všetky suroviny si odvážime a dáme do väčšej misy, v ktorej vypracujeme rukou cesto. Cesto bude mať tuhšiu konzistenciu. Vypracované cesto odložíme na pár hodín do chladničky oddýchnuť. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na 4-5 mm hrúbku a vykrajujeme jednotlivé tvary medovníčkov. Vykrojené medovníčky poukladáme na plech. Môžeme použiť papier na pečenie alebo teflónovú fóliu, budú sa ľahšie vyberať. Pripravíme si viacero plechov plných vykrojených medovníčkov aby sme mohli piecť naraz. Rúru si rozohrejeme na 200°C a medovníčky upečieme. Dôležité je piecť medovníčky krátko, iba 5-7 minút. Ak ich upečieme veľa, budú suché a tvrdé. Po upečení ich ešte teplé potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli. Na zdobenie môžeme použiť oriešky, ktoré vtlačíme do medovníčkov pred pečením, alebo dozbobíme cukrovou polevou, či zdobítkami…. Fantázie pri zdobení nechám na Vás….
Receptík je to fakt jednoduchý a môžete si spraviť peknú družinovku s pečením medovníčkov. Vykrajovanie zvládnu aj menšie deti.
Prajem príjemné pečenie a krásne voňavé Vianoce