Na poslednom tábore sme mali dvojitú oslavu narodenín a tak sme pripravili oslávencom malé prekvapenie vo forme táborových šišiek. Recept ktorý je overený generáciami nesklamal a tak sa oslávenci aj ostatní skautíci i skautky na tábore tešili zo sladkého olovrantu.
Potrebné suroviny: (na cca 60ks šišiek)
- 1kg hladkej múky 00 Extra
- 6ks uvarených zemiakov
- 400ml mlieka
- 1ks droždia (sušeného treba 2 balíčky)
- lyžička cukru
- 8 lyžíc oleja
- 4 vajcia
- 1dl rumu
- soľ
- olej na vyprážanie
- džem a práškový cukor na zdobenie
Postup prípravy:
Pripravíme si kvások – do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme kocku droždia. Do misky si dáme múku, postrúhané uvarené zemiaky, olej, štipku soli, vajcia, rum a vykysnutý kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré následne necháme v zakrytej miske na teplom mieste podkysnúť. Pomúčime si dosku, na ktorej vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5cm. Vhodným vykrajovátkom vykrojíme kruhy o priemere cca 6cm. Vykrojené kolečká necháme ešte 15 minút podkysnúť na teplom mieste a ideme vysmážať. Do panvice nalejeme cca 2cm oleja ktorý rozpálime. Opatrne vkladáme šišky, ktorým v strede spravíme dierku. Osmažíme do zlatiska z oboch strán. Hotové šišky ukladáme na papierovú servítku aby vysala prebytočný olej. Nakoniec na každú šišku pridáme lyžičku lekváru a posypeme práškovým cukrom.
Šišky sú aj tradičným Fašiangovým jedlom. Môžete si ich pripraviť aj v klubovni a spraviť si schôdzku s fašiangovou tématikou 🙂