Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Šišky

Na poslednom tábore sme mali dvojitú oslavu narodenín a tak sme pripravili oslávencom malé prekvapenie vo forme táborových šišiek. Recept ktorý je overený generáciami nesklamal a tak sa oslávenci aj ostatní skautíci i skautky na tábore tešili zo sladkého olovrantu.

Potrebné suroviny:  (na cca 60ks šišiek)

  • 1kg hladkej múky 00 Extra
  • 6ks uvarených zemiakov
  • 400ml mlieka
  • 1ks droždia (sušeného treba 2 balíčky)
  • lyžička cukru
  • 8 lyžíc oleja
  • 4 vajcia
  • 1dl rumu
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • džem a práškový cukor na zdobenie

Postup prípravy:

Pripravíme si kvások – do vlažného mlieka pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme kocku droždia. Do misky si dáme múku, postrúhané uvarené zemiaky, olej, štipku soli, vajcia, rum a vykysnutý kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré následne necháme v zakrytej miske na teplom mieste podkysnúť. Pomúčime si dosku, na ktorej vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5cm. Vhodným vykrajovátkom vykrojíme kruhy o priemere cca 6cm. Vykrojené kolečká necháme ešte 15 minút podkysnúť na teplom mieste a ideme vysmážať. Do panvice nalejeme cca 2cm oleja ktorý rozpálime. Opatrne vkladáme šišky, ktorým v strede spravíme dierku.  Osmažíme do zlatiska z oboch strán. Hotové šišky ukladáme na papierovú servítku aby vysala prebytočný olej. Nakoniec na každú šišku pridáme lyžičku lekváru a posypeme práškovým cukrom.

Šišky sú aj tradičným Fašiangovým jedlom. Môžete si ich pripraviť aj v klubovni a spraviť si schôdzku s fašiangovou tématikou 🙂