Domáci chrumkavý chlebík

Zaujímavý receptík na domáci chrumkavý chlebík, ktorý si ľahko a bez námahy upečiete doma sami. Príprava je jednoduchá, všetky suroviny sa iba zmiešajú a cesto sa nechá vykysnúť  cca 12 hodín a potom sa upečie…

Potrebné suroviny:

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 lyžičky rasce celej
  • 1,5 hrnčeka vlažnej vody

Postup prípravy:

  • Do väčšej misky si dáme múku, pridáme sušené droždie, soľ a rascu. Dobre premiešame aby bolo všetko rovnomerne zamiešané.
  • Pridáme  jeden a pol hrnčeka vlažnej vody a premiešame. Stačí iba tak aby sa spojili suroviny. Netreba miesiť.
  • Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 12-18 hodín pri izbovej teplote.
  • Po vykysnutí cesto vylejeme na pomúčenú dosku a pár krát preložíme. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 1 hodinu podkysnúť.
  • Medzitým si vyhrejeme rúru na 230°C, a dáme do nej zahriať jenskú misu (alebo liatinový pekáč) aspoň na 15 minút.
  • Po nahriatí misy cesto do nej preklopíme a dáme piecť.
  • Pečieme prikryté cca 20 minút na 230°C a potom odokryjeme a dopečieme ešte cca 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a pekne do zlatova upečená.
  • Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Výborný je chlebík s masielkom a soľou.

Príprava je fakt jednoduchá, nenáročná na suroviny a pomôcky. Môžete skúsiť otestovať či by sa dal tento chlebík upiecť aj v kamennej peci postavenej na tábore.