Zaujímavý receptík na domáci chrumkavý chlebík, ktorý si ľahko a bez námahy upečiete doma sami. Príprava je jednoduchá, všetky suroviny sa iba zmiešajú a cesto sa nechá vykysnúť cca 12 hodín a potom sa upečie…
Potrebné suroviny:
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 1,5 lyžičky soli
- 2 lyžičky rasce celej
- 1,5 hrnčeka vlažnej vody
Postup prípravy:
- Do väčšej misky si dáme múku, pridáme sušené droždie, soľ a rascu. Dobre premiešame aby bolo všetko rovnomerne zamiešané.
- Pridáme jeden a pol hrnčeka vlažnej vody a premiešame. Stačí iba tak aby sa spojili suroviny. Netreba miesiť.
- Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 12-18 hodín pri izbovej teplote.
- Po vykysnutí cesto vylejeme na pomúčenú dosku a pár krát preložíme. Prikryjeme utierkou a necháme ešte asi 1 hodinu podkysnúť.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 230°C, a dáme do nej zahriať jenskú misu (alebo liatinový pekáč) aspoň na 15 minút.
- Po nahriatí misy cesto do nej preklopíme a dáme piecť.
- Pečieme prikryté cca 20 minút na 230°C a potom odokryjeme a dopečieme ešte cca 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a pekne do zlatova upečená.
- Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Výborný je chlebík s masielkom a soľou.
Príprava je fakt jednoduchá, nenáročná na suroviny a pomôcky. Môžete skúsiť otestovať či by sa dal tento chlebík upiecť aj v kamennej peci postavenej na tábore.