Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Ovsená kaša

Pripravte si chutné raňajky na tábore, na puťáku, alebo na prespávačke v klubovni. Ovsená kaša je veľmi chutná, a pritom nenáročná na prípravu.

Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Tajomstvo skautskej noci

Písal sa rok 1993 a začínal som aj ďalšími rovesníkmi skautovať. Vodcom oddielu bol br. Vitko a tak sa jedna z oddielových akcií konala na jeho chate na Kubrici. Na večeru pripravil prekvapenie ktoré nazval Tajomstvo skautskej noci. Bola to špecialita, ktorú sme dovtedy nikto nejedli, všetkým to strašne chutilo a myslím že sa musela dovárať aj dupla, také to bolo dobré…

Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – parené/pečené buchty

Všetkým našim táborníkom sa rozžiaria očká, keď si prečítajú v táborovom jedálničku že na obed budú parené buchty. Výborné táborové jedlo, ktoré milujú všetci bez rozdielu veku, vĺčatá aj roveri. Príprava nie je náročná, ale treba si rezervovať dostatok času. Výsledok však stojí za to….

Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Zemiakové knedle plnené údeným mäsom

Ďalší vychytený recept, ktorý sme si pripravili pre Vás. Je trošku pracnejší, ale výsledná chuť stojí za to.

Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Šošovicová polievka s párkom

Pri domácom varení obedov, si vždy spomeniem ako sme varili na táboroch, sú to krásne spomienky. Vždy keď varím niečo zaujímavé a nové tak si hovorím, že toto by sa dalo spraviť aj na tábore, alebo v prírode, či klubovni – určite by to naším skautíkom chutilo. Tak mi dovoľte sa s Vami podeliť o niektoré z týchto receptíkov.
Budem uverejňovať jednoduché recepty, ktoré si môžete skúsiť uvariť v prírode, klubovni, a potrénovať tak na táborové varenie.

Prvým receptíkom v našej táborovej kuchárke bude Šošovicová polievka, lebo polievka je základ. Veď každého táborníka, či výletníka poteší niečo teplé do bruška…

Potrebné suroviny:

Postup:
Zemiaky so šošovicou uvaríme vo vode do mäkka. Nesolíme, aby nám šošovica nestvrdla. Ak chcete pridať aj koreňovú zeleninu, tak ju pridajte do polomäkej šošovice, a varte spolu do mäkka. V menšom kastróli si na oleji udusíme cibuľku do sklovita, pridáme hladkú múku a chvíľku popražíme. Zalejeme troškou studenej vody, aby sme zastavili var. Rýchlo miešame aby nám nevznikli hrudky, a dolievame teplú vodu z uvarených zemiakov. Necháme prevrieť dochutíme mletou sladkou paprikou, mletým čiernym korením a prelejeme do zvyšku polievky. Teraz posolíme a pridáme na kolieska nakrájané párky. Na záver môžeme pridať na plátky nakrájaný cesnak. Podávame s chlebom.

Želám veľa úspechov pri kuchtení v klubovni, prírode či na tábore…

PS. Ak máte aj vy nejaký zaujímavý receptík ktorý sa dá variť na tábore, v prírode či klubovni – tak pridajte článeček. Potešia aj vaše komentáre a postrehy…