Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – parené/pečené buchty

Všetkým našim táborníkom sa rozžiaria očká, keď si prečítajú v táborovom jedálničku že na obed budú parené buchty. Výborné táborové jedlo, ktoré milujú všetci bez rozdielu veku, vĺčatá aj roveri. Príprava nie je náročná, ale treba si rezervovať dostatok času. Výsledok však stojí za to….

Potrebné suroviny (na cca 8 porcií):

  • 1kg hrubej múky
  • 0,5l vlažného mlieka
  • kocka droždia
  • lyžička cukru
  • lyžička soli
  • 1 vajce
  • hustý lekvár (najlepšie slivkový)
  • posýpka (práškový cukor, Granko, mleté orechy, mletý mak, opražená strúhanka, tvaroh…)
87tab-kuch-parene-buchty-suroviny

Príprava:

  1. Do 0,5l vlažného mlieka rozmiešame lyžičku cukru a pridáme rozdrobené droždie. Necháme nakysnúť kvások cca 15 minút. Pekne sa nám zdvihne.
  2. V mise (kotlíku) si zmiešame múku, vajce, soľ a vykvasený kvások a vypracujeme cesto.
  3. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste cca 30 minút. Prikryjeme utierkou aby sa doň neprášilo.
  4. Na pomúčenej doske začneme tvarovať buchtičky.
  5. Buď cesto rozvaľkáme na cca 1cm hrúbku a vykrajujeme kolečká, alebo cesto spracujeme do valčeka cca 7cm priemeru a odkrajujeme kolieska
  6. Do stredu každého kolieska cesta dáme lyžičku hustého lekváru a vytvarujeme buchtičku.
  7. Buchtičky odkladáme bokom na pomúčenú dosku aby ešte podkysli.
  8. Medzitým si pripravíme hrnce na parenie.
  9. Buď máme originál kovové parítko, ktoré vložíme do hrnca v ktorom je cca 3-4cm vody. Alebo na hrniec upevníme gázu, a zakryjeme ďalším hrncom.
  10. Buchtičky poukladáme na parítko, a v zakrytom hrnci paríme cca 15-20 minút. Potom vyberieme, pomastíme a podávame s posýpkou.
  11. Pečené buchty pripravíme tak isto, len ich neparíme ale poukladáme natesno do pekáča, pomastíme a pečieme v rúre do zlatista.
pecene-buchty-ohen

Prípravu parených/pečených buchiet určite zvládnete. Na tábore aj menšie deti pomáhajú pod dozorom radcov a ide im to pekne od ruky. Toto jedlo je možné si pripraviť na tábore, v klubovni, doma, ale aj na variči napr. na dovolenke, alebo vonku na ohni v kotlíku. Treba však vždy mať pripravené parítko na parenie. V rôznych zálesáckych príručkách sa spomína aj pečenie buchiet na ohni. Aj to by stálo za otestovanie – viď obrázok.