Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Langoše

Hlavne starší roveri si isto pamätajú na nádhernú vôňu tiahnucu sa z táborovej kuchyne. Bol to okamih keď sme pripravovali čerstvé Langoše. Recept aj príprava je jednoduchá. Stačí pár základných surovín, troška šikovnosti a super pochúťka je v ešuse.

Potrebné suroviny (na 16ks):

  • 1kg hladká múka 00 extra
  • 1 kyslá smotana
  • 1 kocka droždia (alebo 1 sáčok sušených)
  • 1 lyžička cukru
  • 0,5l vlažnej vody
  • 3 kávové lyžičky soli
  • olej na vysmážanie
  • cesnak, kečup, syr, smotana

Postup prípravy:

  1. Pripravíme si kvások: Do 0,5l vlažnej vody pridáme lyžičku cukru, a rozdrobíme kocku droždia. Necháme nakysnúť kvások čo trvá cca 15 minút.
  2. Do misy si vsypeme múku, smotanu a 3 lyžičky soli. Pridáme kvások.
  3. Všetko spolu dobre vypracujeme na vláčne cesto.
  4. Vypracované cesto dáme kysnúť na teplejšie miesto zakryté utierkou aby sa doň neprášilo. Cesto vykysne za cca 30-40 minút.
  5. Na pomúčenej doske z cesta tvarujeme jednotlivé langoše. Veľkosť volíme podľa panvice na ktorej budeme vysmážať.
  6. Langoše vysmažíme na oleji do zlatiska z oboch strán. Buďte opatrní, olej je veľmi horúci.
  7. Hotové langoše dochutíme podľa našich chutí: cesnakom pretlačeným so soľou, kečupom so syrom, Kyslou smotanou, atď…
  8. Zavoláme ostatných kamarátov táborníkov aby nám pomohli s jedením 🙂

Ako na fotkách vidíte, langoše je možné pripraviť doma  či v klubovni na sporáku, na dovolenke na variči, na tábore na peci, ale myslím že aj na ohni v prírode by sa dalo…