Hlavne starší roveri si isto pamätajú na nádhernú vôňu tiahnucu sa z táborovej kuchyne. Bol to okamih keď sme pripravovali čerstvé Langoše. Recept aj príprava je jednoduchá. Stačí pár základných surovín, troška šikovnosti a super pochúťka je v ešuse.
Potrebné suroviny (na 16ks):
- 1kg hladká múka 00 extra
- 1 kyslá smotana
- 1 kocka droždia (alebo 1 sáčok sušených)
- 1 lyžička cukru
- 0,5l vlažnej vody
- 3 kávové lyžičky soli
- olej na vysmážanie
- cesnak, kečup, syr, smotana
Postup prípravy:
- Pripravíme si kvások: Do 0,5l vlažnej vody pridáme lyžičku cukru, a rozdrobíme kocku droždia. Necháme nakysnúť kvások čo trvá cca 15 minút.
- Do misy si vsypeme múku, smotanu a 3 lyžičky soli. Pridáme kvások.
- Všetko spolu dobre vypracujeme na vláčne cesto.
- Vypracované cesto dáme kysnúť na teplejšie miesto zakryté utierkou aby sa doň neprášilo. Cesto vykysne za cca 30-40 minút.
- Na pomúčenej doske z cesta tvarujeme jednotlivé langoše. Veľkosť volíme podľa panvice na ktorej budeme vysmážať.
- Langoše vysmažíme na oleji do zlatiska z oboch strán. Buďte opatrní, olej je veľmi horúci.
- Hotové langoše dochutíme podľa našich chutí: cesnakom pretlačeným so soľou, kečupom so syrom, Kyslou smotanou, atď…
- Zavoláme ostatných kamarátov táborníkov aby nám pomohli s jedením





Ako na fotkách vidíte, langoše je možné pripraviť doma či v klubovni na sporáku, na dovolenke na variči, na tábore na peci, ale myslím že aj na ohni v prírode by sa dalo…