Kategórie
Recepty

Táborová kuchárka – Francúzske zemiaky

Tradičné táborové jedlo, ktoré máme všetci veľmi radi a chutí nám. Práve dnes ho budú mať na tábore v Topoleckej na obed.

Príprava Francúzakov je jednoduchá, je však potrebné počítať s časom na šúpanie zemiakov. Preto zapojíme celú kuchynskú službu, prípadne dobrodincov ktorí sa bezcieľne motajú okolo táborovej kuchyne.

Potrebné suroviny na 45 porcií:

  • 15kg zemiakov
  • 20ks špekáčkov
  • 20ks vajíčok
  • olej, soľ, korenie, mletá paprika,

Postup prípravy:

Očistíme si zemiaky, ktoré nakrájame na kolieska a dáme variť do osolenej vody. Variť si dáme do osolenej vody aj vajíčka.  Keď máme zemiaky uvarené, tak si vo veľkom kastróli na oleji opečieme nadrobno nakrájané špekáčiky. Dozlatova opečné špekáčiky posypeme mletou paprikou a  pridáme opatrne uvarené zemiaky, pokrájané vajíčka a zľahka premiešame. Dosolíme, dokoreníme a dochutíme. Na zjemnenie môžeme pridať smotanu na varenie, alebo šlahačku, nie je to však potrebné. Fajnšmekri môžu dochutiť aj s provensálskym korením, aby teda Francúzske zemiaky boli fakt Francúzske 🙂 Podávame s kyslou oblohou – uhorkou, čalamádou.

Dobrú chuť.