Kategórie
Recepty

Mandelbrot – FotoRecept

Už ste niekedy zažili ten pocit, keď večer sedíte v izbe, pri počítači, gitare alebo dobrej knihe a máte chuť si len tak zamaškrtiť ? Ja mám ten pocit veľmi často. A keďže som vykoštoval už takmer všetky dobroty dostupné v obchodoch, napadlo ma. Čo tak spraviť koláč, ktorí by v izbe mohol zotrvať dlhú dobu, nepokazil by sa, a zároveň aby bol lepší ako povedzme polystyrenový chleba,  nemôže to byť predsa nič zložité…

Tak som zapal googel a hľadal som….
Na googli je mnoho vecí…. užitočných aj menejužitočných, dozvedel som sa že sucháre niesu až také obľúbené pečivo slovenských starých mám… (možno problémy z chrupom, alebo neviem….) No aj tak mi to nedalo a zavítal som na stránku, prekvapivo, so židovskou tématikou, kde bol aj receptár. Povedal som si keď majú Arabi chleba, Židia môžu mať tiež niečo… Pravda bola na mojej strane. Našiel som ideál toho čo som hľadal. Koláč ktorý je chutný ku kakavu, káve, ale i sám o sebe, a má veľkú trvanlivosť. Volá sa Mandelbrot a je naozaj jednoduchý (zvládol som aj ja 😉 )

Dosť bolo rečí, poďme variť !

Na mandelbrot budete potrebovať:
– 5 bielkov (kto nevie ako, odteľte pomocov plastovej fľaše tak, že vycucnete žĺtok ;))
– 150 gramov hladkej múky
– lyžičku prášku do pečiva
– 150 gramov cukru (môže byť aj menej)
– 120 gramov hrozienok, mandlí atd…
– 50 gramov rozpusteného masla
– štipka soli
– pol lyžičky škorice
– mandľová aróma



Pracovný postup :
Do misky vložte bielky, polovicu množstva cukru a šľahačom vyšľahajte na hustú bielu hmotu.

Potom prisypte zvyšok cukru, múku s práškom do pečiva, soľ, rozpustené maslo a premiešajte. Pridajte mandľovú arómu, škoricu a celé mandle.

Do vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy „srnčí chrbát“ vylejte cesto a pečiete pri teplote 160°C asi 60 minút (v recepte bolo 140°C/30min no nestačilo to).
Keď zapichnete špajľu a tá ostane suchá, môžete suchár vybrať.
Formu hneď aj prikryte alobalom a odložte na pokojné miesto.

Nechajte stáť presne 24 hodín. Táto doba odležania je veľmi dôležitá – počas nej v upečenom suchári celé mandle alebo orechy zvlhnú tak, že budete môcť uskutočniť ten najdôležitejší krok: krájanie. Ja som použil hrozienka, tak som nemusel toľko čakať(stačilo aj 12h)

Na druhý deň teda suchár vyklopte z formy a veľmi ostrým nožom suchár nakrájajte na asi 4 milimetre tenké plátky.

Poukladajte na suchý plech a dajte do trúby sušiť pri 135 stupňoch sušiť asi 25 minút.

Po upečení dajte krásne, súmerné zlatisté plátky do škatule, ktorú budete zatvárať – dvakrát pečené sucháre sú voči zvlhnutiu odolné, ale načo riskovať 😉

Dobrú chuť ! 🙂
Vlk